Układy automatyki w zakładach mleczarskich
Wymóg dostosowania się do unijnych norm sanitarnych przyśpieszył w wielu zakładach mleczarskich szereg prac modernizacyjnych. Napływ środków finansowych, głównie z unijnego funduszu SAPARD, wywołał boom inwestycyjny.
Zaistniała konieczność modernizacji starych i zakupu nowych maszyn i linii technologicznych, spełniających obowiązujące normy, m.in. HACCP:
- pasteryzatorów
- stacji mycia
- instalacji przyjęcia mleka
- linii produkcyjnych.
Obowiązujące standardy i dyrektywy zalecają rejestrację i archiwizację wybranych parametrów mających istotne znaczenie zarówno przy magazynowaniu jak i przetwórstwie mleka. Uzasadnionym stało się szersze wykorzystanie
PLC, HMI oraz systemów wizualizacji i rejestracji danych SCADA.
Poniżej opisano nasz sposób realizacji automatyki i sterowania na przykładzie stacji przyjęcia mleka, spełniający wymagania norm jakościowych i sanitarnych obowiązujących w mleczarstwie.
|